Erfgoeddag: LEZING 'het zijn van het zwijn'

Raadzaal gemeentehuis
Speelpleinstraat 8, 3360 Bierbeek
64 vrije plaatsen
23/04/2023
20230423/ERFGOEDLEZING
Vanaf 11:00 tot 12:15

ERFGOEDLEZING: ‘Het Zijn van het Zwijn’ door prof. Anton Ervynck.Hoe varkens en mensen hun geschiedenis delen - Raadzaal Gemeentehuis

Dat er over de geschiedenis van het varken razend interessante zaken te vertellen zijn, gaat dierkundige Anton Ervynck ons bewijzen. Als archeozoöloog bestudeert hij dierenresten uit archeologische opgravingen, meestal uit de Romeinse, middeleeuwse en latere perioden.

Varkens en mensen onderhouden al duizenden jaren een nauwe band, reeds van toen het wilde everzwijn zich als huisdier bij ons nestelde. Onze prehistorische voorgangers gaven het dier een bijzondere betekenis, die de latere Romeinse bezetters zeker niet tegenspraken. Zij het dat varkensvlees vooral op het menu kwam van de rijkere stedelingen en de militaire top. In de middeleeuwen werd het varken nog meer het symbool van verschillen binnen de maatschappij. Opgravingen in Brabantse kastelen tonen dat overduidelijk aan. De liefde voor het zwijn is in latere tijden sterk verwaterd maar het betekent niet dat deze bijzondere relatie ten einde is. Nieuwe samenlevingsvormen kondigen zich aan.
Deze lezing kadert binnen het thema 'Beestig' van de Erfgoeddag.

In Bierbeek richten we onze blik op het varken. De Gemeentelijke Erfgoedraad presenteert ons een prikkelend dagprogramma dat bestaat uit 3 delen. Jij pikt in wanneer het je uitkomt. Let wel: de plaatsen zijn beperkt, snel inschrijven is de boodschap.

PRAKTISCH

Locatie en uur
De lezing vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis (speelpleinstraat 8)
Ingang via de borre (volg de pijlen 'gemeentehuis', de gemeentreaadszaal bevindt zich op het 1e verdiep)
of langs de hoofdingang van het gemeentehuis

De lezing start om 11u, gelieve tijdig aanwezig te zijn

Mobiliteit
Kom vooral te voet of met fiets. Dit zijn de meest duurzame en voordeligste manieren om je te verplaasten. Geen pakeerproblemen en minder last van wegwerkzaamheden.

Parking
Als je niet anders kan dan met de wagen te komen, in de buurt zijn er 3 parkings:
1) de grootste parking bevindt zich voor het gemeentehuis/de borre (speelpleinstraat) en beschikt over 150 plaatsen
2) de 'bovenparking' is de parking die rechtstreeks verbonden is met de bistro. Deze bevindt zich aan de achterzijde van de borre aan het groenterras en de politie. Hier zijn maar een beperkt aantal plaatsen.
3) voor de parking 'voetbal' rij je aan de bovenparking nog wat verder door en naar beneden. Ook daar zijn nog heel wat parkeerplaatsen.

Verkeershinder
Opgelet! Op maandag 23 januari zijn de werken aan de Korbeek-Losestraat gestart. Deze hebben het komende jaar ook impact op de bereikbaarheid van de borre en op de dienstverlening van De Lijn. Hou hier rekening mee wanneer je naar de borre komt. De meest recente informatie over hinder en omleidingen vind je hier.

23/04/2023 van 11 tot 12.15 uur

Prijslijst

  • gratis:
    • Standaardprijs: €0,00

Reservatie data

  1. 07/02/2023 09:00 tot 23/04/2023 09:00 (Iedereen)
Stap 1 van 3

Persoonlijke info

Om tickets te kopen gelieve eerst je e-mailadres in te geven

back to top